kedd, március 25, 2008

Cseresznyés-mákos muffin


Tudom, nem valami ünnepi desszert ez a muffin, de kis családom ezt rendelte. Természetesen lehet meggyel is készíteni (sőt), de azt én nem kaptam sem mirelit, sem befőtt, sem friss formátumban. A mák is otthonról van, mivel itt azt sem lehet sűrűn kapni. Ezek a nyugat-európaiak azt hiszik, a mák az valami kábítószer. Hollandiában pl. csak a patikában kapható.


Hozzávalók:
100 gramm cseresznyebefőtt (magozott)
150 gramm puha vaj
150 gramm cukor
2 tojás
120 gramm liszt + 1 evőkanál
30 gramm darált mák
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej

Cukormázhoz:
400 gramm porcukor
1 deci a cseresznyeléből

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítem. A muffinformákat papírral kibélelem.
A lisztet összekeverem a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. A masszához hozzákeverem a lisztes keveréket, majd belereszelem a citrom héját, végül fellazítom egy kis tejjel.
A masszába belekeverem a lecsöpögtetett cseresznyeszemeket, amiket korábban egy evőkanál lisztbe forgattam, majd a formákba adagolom. Kb. 20 perc alatt készre sütöm, és teljesen hagyom kihűlni. A mázhoz a porcukrot és a cseresznyebefőtt levét összekeverem, jó sűrűnek kell lennie. A muffinokra öntöm és jól lehűtöm, hogy megszilárduljon.