
Pár hónapja kezdtem főzni a gyereknek, addig csak babakaját evett, de megelégeltem a dolgot. Nehogymár pont az én gyerekem egyen dobozos ételt, amikor én magunknak (férjem és én) minden estére varázsolok valami finomságot. No de mit főzzek egy egyévesnek? Unalmas, íztelen sárgarépát krumplival, vagy sótlan, fűszermentes főzelékeket? A védőnő azt mondta, érdemes a gyereket olyan ételekhez szoktatni, amiket mi is eszünk… sushi?? Saláta fetasajttal??? Próbáltam, de nem jártam különösebb sikerrel. Van rengeteg szakácskönyvem, amiben sok gyermekétel van, de legtöbb a „végy két avokádót” meg a „no sugar” kategória. Szóval elkezdtem főzőcskézni ezt is azt is, van amit nem evett meg, de több volt amit kifejezetten jóízűen elfogyasztott az én gyermekem. Sajnos jelenleg a keksz és az egyéb sütemény mindent visz, úgyhogy ezért indítom a blogot egy egyszerű madelein-nel, pont a kis kezébe való, a lakás több pontján elhagyható aprósütemény (majd apa felporszívózza).
(Eredeti recept: Nigella Lawson: How to be a Domestic Goddess, Chatto Windus, 2000.)
Hozzávalók:
50 gramm vaj
1 tojás
40 gramm cukor
pici só
45 gramm liszt
1 ek narancslé vagy citromlé, esetleg citromhéj (eredetileg rózsavizet kell beletenni, de a gyereknek az túl „szagos”)
Elkészítés:
A vajat fel kell olvasztani, majd hagyni kihűlni. A tojást és a cukrot pici sóval felverni, hogy olyan legyen, mint a majonéz. Ezután mehet bele a liszt (legjobb ha átszitálva, de nem kötelező) majd ebbe a keverékbe mehet a vaj és a narancslé.
Az egész masszát le kell kicsit hűteni. Én a fagyasztóba teszem pár percre.
A lehűtött tésztát könnyen bele lehet kanalazni a kivajazott madelein formába. 220 fokon kb. 5 percig kell sütni. Vigyázat: hamar megsül és hamar odaég, szóval figyelni kell. Legjobb akkor kivenni, amikor már megemelkedik és még világos barna, mert közben a másik oldalról már jól átsült.
Ha kihűlt, porcukorral enyhén meg kell szórni.
2 megjegyzés:
szuper
Juhúúú :) király!
Zsuzsi
Megjegyzés küldése