csütörtök, július 17, 2008

Fagylalt a hideg ellenére


Brüsszel, 14 fok, egy hete esik az eső, nyár van, itt a fagylalt szezon.
Már egy pár héttel ezelőtt felavattam az új fagyigépemet. Bár jól sikerült az első nutellás csokoládé fagylaltom, mégsem tartottam érdemesnek arra, hogy feltegyem a blogra.
Ám ez a vanília fagylalt mennyei. Nagyon ritkán lehet finom vanília fagylaltot kapni. Dobozos formában talán csak egyfélét ismerek ami igazán krémes vaníliás. A sajátkészítésű azonban még azt is felülmúlta.

Hozzávalók:
2 tojássárgája
1 tojás
125 gramm cukor
2 rúd vanília
1 tk. vaníliaesszencia
400 ml zsíros tej
150 ml tejszín
1 ek. kukorica keményítő

A tojásokat a cukorral és a keményítővel fehéredésig keverem. A vaníliarudakat félbevágom és kikapargatom a belsejét, majd a tejhez adom és jól felmelegítem. A kikapart vaníliarudakat is beleteszem a tejbe, de mielőtt a tojásos keverékhez önteném kihalászom a tejből.
Ha a tej már elég meleg, de még nem forr, óvatosan, apránként állandó kevergetés mellett a tojásos keverékhez adagolom. Ha már jól összekeveredett a két folyadék, visszaöntöm a lábosba és közepes lángon állandóan kevergetve 5 percig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Ezt nagyon óvatosan kell csinálni és tényleg, tényleg állandóan kevergetve. (Ezt a műveletet kizárólag akkor csináljuk, ha a gyerek alszik, mert semmi, de semmi nem vonhatja el a figyelmünket!)
Amikor már jól besűrűsödött és szép sárga, akkor lehűtjük. Én igencsak durván hűtök, mégpedig úgy, hogy beteszem a mélyhűtőbe. Tudom ez a többi hűtött ételnek nem válik előnyére, de eddig még nem történt semmi baj belőle. Elképzelhető azonban az is, hogy valaki este elkészíti az alapot és éjszaka szépen fokozatosan hűti le, majd reggel folytatja a fagyikészítést. Nos, ez nálunk nemigen működik. Miután jól lehűlt, hozzákeverem a felvert tejszínt és a fagyigépbe töltöm kb. 35-40 percre.

Frissen egyszerűen isteni volt. Kicsit később, már jól lefagyasztott állapotban nekem talán kissé túl hideg volt, úgyhogy valóban érdemes fogyasztás előtt 10 percre kivenni a mélyhűtőből.
Cseresznyebefőttel tálalom.