hétfő, szeptember 01, 2008

A vacsora: töltött tojás



Végre megérkeztünk. Jó volt ugyan otthon, de már vágytunk vissza a hűvösbe, meg hiányoztak a holmijaink is. Hiába, már egy éve hogy Brüsszelben lakunk, és nagyon kényelmesen berendezkedtünk. Otthon a folytonos családlátogatás jól elvette az erőnket, no meg a meleg sem volt valami üdítő.
Gasztronómiailag ugyan nem volt teljes siker a három hét odahaza, de legalább a gyümölcsök isteniek voltak. Igazi barack, igazi barack ízzel!! Hiába, az idénygyümölcs és -zöldség otthon a legjobb.
Az otthoni vajas-kolbászos kiflis időszak után már nagyon vágytunk a jól megszokott salátáinkra és jófajta kenyereinkre.
Nekem még mindig erős késztetésem van a kapor, kapribogyó, tojás, uborka, szardínia, hering elfogyasztására, úgyhogy mióta megjöttünk, csak ezeket fogyasztom.
Tegnap jóformán a semmiből kellett valami vacsorát készítenem. Végül ez a töltött tojás született. Férjem legnagyobb örömére. Töltött tojást édesanyám készít állandóan, amikor valaki vendégségbe megy hozzájuk. Ez az örökös vendégváró falat nálunk. Az én töltött tojásom ugyan teljesen más izű, de szintén alkalmas vendégvárásra. Egy jó fehérbor, vagy esetleg egy jéghideg vodka mellé kiváló.



Hozzávalók:

5 nagy tojás, keményre főzve
1 közepes kígyóuborka fele
2 evőkanyál kapribogyó
1 csokor kapor, apróra vágva
1 tk mustár
kis olívaolaj, só bors

Elkészítés:
A tojásokat félbevágom és a sárgáját egy keverőtálba teszem és összetöröm. A kígyóuborkát lereszelem, besózom és kb. 10 perc után jól kinyomkodom a levét, majd a tojáshoz adom. Hozzáadom a többi hozzávalót és jól összekeverem. A tojásokat óvatosan megtöltöm és lehűtöm, hogy kicsit összeálljon. Piritós kenyérrel tálalom.



1 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

A többi bejegyzésnél valamiért nálam nem látszik a komment...így hát ide írom:

Sütőtökkrémleves: télen nagyon gyakran készítem én is!!

(Gratula a babához)