hétfő, november 16, 2009

Vasárnapi sült csirke

Szokásaim rabja vagyok. Pontos napirend, percre pontos altatás és sétáltatás. Gondosan kigondolt heti menü és pontosan összeírt bevásárlólista árkalkulációval. Nem hangzik túl izgalmasan igaz? Pedig az, a gyerekek még ezen szigorú szabályok között is izgalmassá teszik a hétköznapjaimat. Meg egyébként is, nekem csak így megy ez a gyerek projekt.
Most, hogy a pici is már értelmezhető korban van, vagyis elmúlt 10 hónapos, újra kellemesen, viszonylagos nyugalomban tudunk együtt ebédelni. Bár most is csak olyan ételek jöhetnek szóba, amiket 1-2 órával előbb el tudok készíteni, mert ugyanúgy, mint korábban, most is egy kirándulással felérő, erdei sétáról beesve ülünk az asztal köré.

Babika kapcsolata a bébiételekkel megszűnt létezni, neki már csak az jó, amit mi eszünk, nekem meg így sokkal kényelmesebb. Nagy ügyet nem csinálok belőle, ugyanúgy fűszerezek neki is, így jó hamar hozzászokik a sok őrölt borshoz, sóhoz, fokhagymához és a sok zöldfűszerhez.

A legjobban azokat az ételeket szeretem, amiket egy tepsiben, egyszerre tudok elkészíteni a sütőben. Ilyen a mi sült csirkénk, fűszeres krumplival.

Hozzávalók:

1 jó nagy, szép sárga csirke
1 egész fej fokhagyma
1 citrom
1 köteg (kb. 10 szál) kakukkfű
Bőven só és bors (frissen őrölt)
olívaolaj

30 szem krumpli
só, bors, pici piros paprika, olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 180 fokra (figyelem! lassan készül, úgyhogy érdemes már reggel kilenckor betenni a sütőbe!)

A csirkét besózom és beborsozom, jól belemaszírozom a fűszereket és tényleg jó sokat teszek rá.
A csirke belsejébe beletömködöm a fokhagymát, a félbevágott citromot, a kakukkfűvet, még több sót és borsot, locsolok bele olívaolajat is, majd egy nagy sütőtál közepére helyezem, úgy hogy a háta legyen lefelé. Kívülről is locsolok rá olívaolajat.

A krumplit félbevágom, majd beleforgatom a fűszerekbe és az olívaolajba, majd a csirke köré halmozom, de úgy hogy a héja legyen lefelé, így nem fog letapadni.

Az egészet beteszem a sütőbe, fél órára 180 fokon, majd feltekerem 200 fokra a sütőt és pirosra sütöm. Közben 10 percenként, picit kihúzom a sütőből, megdöntöm a tálat és a saját levével meglocsolom a csirke tetejét és a krumplit is.