Szokásaim rabja vagyok. Pontos napirend, percre pontos altatás és sétáltatás. Gondosan kigondolt heti menü és pontosan összeírt bevásárlólista árkalkulációval. Nem hangzik túl izgalmasan igaz? Pedig az, a gyerekek még ezen szigorú szabályok között is izgalmassá teszik a hétköznapjaimat. Meg egyébként is, nekem csak így megy ez a gyerek projekt.
Most, hogy a pici is már értelmezhető korban van, vagyis elmúlt 10 hónapos, újra kellemesen, viszonylagos nyugalomban tudunk együtt ebédelni. Bár most is csak olyan ételek jöhetnek szóba, amiket 1-2 órával előbb el tudok készíteni, mert ugyanúgy, mint korábban, most is egy kirándulással felérő, erdei sétáról beesve ülünk az asztal köré.
Babika kapcsolata a bébiételekkel megszűnt létezni, neki már csak az jó, amit mi eszünk, nekem meg így sokkal kényelmesebb. Nagy ügyet nem csinálok belőle, ugyanúgy fűszerezek neki is, így jó hamar hozzászokik a sok őrölt borshoz, sóhoz, fokhagymához és a sok zöldfűszerhez.
A legjobban azokat az ételeket szeretem, amiket egy tepsiben, egyszerre tudok elkészíteni a sütőben. Ilyen a mi sült csirkénk, fűszeres krumplival.
Hozzávalók:
1 jó nagy, szép sárga csirke
1 egész fej fokhagyma
1 citrom
1 köteg (kb. 10 szál) kakukkfű
Bőven só és bors (frissen őrölt)
olívaolaj
30 szem krumpli
só, bors, pici piros paprika, olívaolaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra (figyelem! lassan készül, úgyhogy érdemes már reggel kilenckor betenni a sütőbe!)
A csirkét besózom és beborsozom, jól belemaszírozom a fűszereket és tényleg jó sokat teszek rá.
A csirke belsejébe beletömködöm a fokhagymát, a félbevágott citromot, a kakukkfűvet, még több sót és borsot, locsolok bele olívaolajat is, majd egy nagy sütőtál közepére helyezem, úgy hogy a háta legyen lefelé. Kívülről is locsolok rá olívaolajat.
A krumplit félbevágom, majd beleforgatom a fűszerekbe és az olívaolajba, majd a csirke köré halmozom, de úgy hogy a héja legyen lefelé, így nem fog letapadni.
Az egészet beteszem a sütőbe, fél órára 180 fokon, majd feltekerem 200 fokra a sütőt és pirosra sütöm. Közben 10 percenként, picit kihúzom a sütőből, megdöntöm a tálat és a saját levével meglocsolom a csirke tetejét és a krumplit is.
Most, hogy a pici is már értelmezhető korban van, vagyis elmúlt 10 hónapos, újra kellemesen, viszonylagos nyugalomban tudunk együtt ebédelni. Bár most is csak olyan ételek jöhetnek szóba, amiket 1-2 órával előbb el tudok készíteni, mert ugyanúgy, mint korábban, most is egy kirándulással felérő, erdei sétáról beesve ülünk az asztal köré.
Babika kapcsolata a bébiételekkel megszűnt létezni, neki már csak az jó, amit mi eszünk, nekem meg így sokkal kényelmesebb. Nagy ügyet nem csinálok belőle, ugyanúgy fűszerezek neki is, így jó hamar hozzászokik a sok őrölt borshoz, sóhoz, fokhagymához és a sok zöldfűszerhez.
A legjobban azokat az ételeket szeretem, amiket egy tepsiben, egyszerre tudok elkészíteni a sütőben. Ilyen a mi sült csirkénk, fűszeres krumplival.
Hozzávalók:
1 jó nagy, szép sárga csirke
1 egész fej fokhagyma
1 citrom
1 köteg (kb. 10 szál) kakukkfű
Bőven só és bors (frissen őrölt)
olívaolaj
30 szem krumpli
só, bors, pici piros paprika, olívaolaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 180 fokra (figyelem! lassan készül, úgyhogy érdemes már reggel kilenckor betenni a sütőbe!)
A csirkét besózom és beborsozom, jól belemaszírozom a fűszereket és tényleg jó sokat teszek rá.
A csirke belsejébe beletömködöm a fokhagymát, a félbevágott citromot, a kakukkfűvet, még több sót és borsot, locsolok bele olívaolajat is, majd egy nagy sütőtál közepére helyezem, úgy hogy a háta legyen lefelé. Kívülről is locsolok rá olívaolajat.
A krumplit félbevágom, majd beleforgatom a fűszerekbe és az olívaolajba, majd a csirke köré halmozom, de úgy hogy a héja legyen lefelé, így nem fog letapadni.
Az egészet beteszem a sütőbe, fél órára 180 fokon, majd feltekerem 200 fokra a sütőt és pirosra sütöm. Közben 10 percenként, picit kihúzom a sütőből, megdöntöm a tálat és a saját levével meglocsolom a csirke tetejét és a krumplit is.