szombat, december 11, 2010

Újrakezdés! A gyerkőcök kedvence a rizses hús


Hosszú hallgatás után újra jelentkezem egy nagy kedvenccel. A rizses hús, ahogyan nagymamám készítette gyermekkorom egyik meghatározó gasztronómiai élménye. Imádtam. A jó ragacsos rizs és a benne lévő, néha bizony rágós hús sokszor került az asztalunkra.
Bár én sokban eltérek az eredeti elkészítési módtól, azért a ragacsosság megmaradt. Inkább egy jó rizottóhoz hasonlít, persze nem annyira krémes és nincs benne az erős ízű parmezán. Anyukám szerint a rakott kel töltelékéhez hasonlít a leginkább.
A két gyermek kedvenc étele, és az egyetlen módja, hogy rizst egyenek.

Hozzávalók:

fél kiló darált marhahús (vagy fele- fele marha, illetve sertéshús)
két zacskó rizs + 2 deci a rizs főzőlevéből
2 ek paradicsompüré
1 deci paradicsomszósz
2 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
só, bors

Elkészítés:
A rizst felteszem főni.
A hagymákat felaprítom és olívaolajon megpárolom. Ráteszem a húst, állandóan kevergetve megpirítom. Sózom, borsozom és beleteszem a többi fűszert is.
Fedő alatt 5 percig főzöm, majd belekeverem a paradicsompürét és a paradicsomszószt.
Újabb 5 percig főzöm.
Ha megfőtt a rizs, lecsepegtetés nélkül, azonnal a húshoz öntöm és még a rizs főzőlevéből is teszek hozzá.
2-3 perc alatt összeforgatom és főzöm. Fedő alatt egy kicsit állni hagyom (úgyis ki kell hűlnie egy kicsit mielőtt a gyerekek befalják).
Magamnak reszelt parmezánnal, vagy még jobb, ha 1-2 kanál tejföllel tálalom.
Sokszor még hozzákeverek egy konzerv csicseriborsót is.
20 perc alatt kész!
Jó étvágyat!