hétfő, december 20, 2010

A szülők kedvence: A kolbászos rák


A gyerekek kedvence után, íme a mi kedvencünk: a kolbászos rák. Része lesz a karácsonyi menünek is, jól bevált parti és vendégváró ételünk. Nem kell hozzá sokminden, igazán egyszerű elkészíteni. A garnélák pucolása talán a legnehezebb.

A garnélát legjobb ha nyersen vesszük meg, vagyis még szürke állapotban. Ha már rózsaszín akkor meg van főzve (persze ritkán az is jó, de a nyers főzése alatt sokkal jobban magába szívja az ízeket). A garnéla pucolása macerás, de megéri...itt Brüsszelben mi nagyon el vagyunk kényeztetve tengeri herkenytűkkel, könnyű beszerezni, sok halas bolt van és a szupermarketben is kapható.

A pucolás: Első lépésben letekerjük a garnéla fejét, majd kibontjuk a páncéljából, letépjük a lábait, de vigyázzunk arra, hogy a farkán lévő páncél érintetlen maradjon vagyis azt rajta hagyjuk. Ezután ügyesen kihúzzuk a garnéla belét, ez egy vékony fekete cérnaszerű bélszál, ami a garnéla domború oldalán (hátán) fut végig. Erre több módszer is van, van aki bevágja a rákot hosszában egy késsel és úgy húzza ki a belet, de ezt nem szeretem, mert így sütés közben nagyon szétesik a hús. Én a garnéla nyaka környékén, egy fogpiszkálót keresztirányban beszúrok a húsba és megpróbálok a bél alá nyúlni, majd szépen óvatosan kihúzom. Nem kell megijedni ha egy kicsi benne marad, nem lesz attól semmi baja.

Hozzávalók:
20 db nagyobb, nyers garnélarák
5 gerezd fokhagyma
Kb 20 karika csípős kolbász
1 csokor petrezselyem
só, bors, olívaolaj

Elkészítés:
A fokhagymát kicsit összenyomom és héjastul, olívaolajon picit megpirítom, hozzáadom a kolbászt és 1-2 percig pirítom, ezután adom hozzá a megtisztított garnélát és addig sütöm, forgatom amíg rózsaszín nem lesz. Nem szabad "halálra" sütni ezt sem!! Apróra vágott petrezselyemmel tálalom. Evés közben persze figyelni kell a garnéla-farkára, hiszen azon még rajta van a páncél!!