Sokszor azon gondolkozom, mit is főzhetnék, amikor szinte teljesen üres a hűtő. Majdnem mindennap vásárolunk, de mégis sokszor úgy érzem, nincs itthon semmi. Természetesen, egy különleges vacsorához mindig külön megvásárolom a hozzávalókat, de mégsem gondolhatom ki egész hétre, hogy mit főzzek. Pláne, hogy legtöbbször a szupermarketben döntöm el, mi is legyen az ebéd - attól függ, mi kelti fel az érdeklődésemet.
Azért persze az is fontos, hogy alapélelmiszer (liszt, cukor, tej, stb) mindig legyen itthon, ezért ha előre megfontoltan sütök, vagy főzök valamit, akkor is megveszem az alapanyagokat hozzá, ha különben van itthon. Így amit veszek, megmarad, hiszen az itthonit használom fel. Ez azért jó módszer, mert ha spontán támad kedved főzőcskézni, akkor is találok itthon alapanyagot. Tudom, kissé bonyolult, de nekem bevált.
Ma összeírtam, hogy mik azok az alapdolgok, amelyek jobb, ha mindig vannak itthon.
Meglepően hosszú lista lett!
Mélyhűtő:
Röviditalok (Cointreau, Whisky, Limoncello)
Leveles tészta
Húsok (darált marha hús, csirkemáj, csirkemell - minimum követelmény)
Szeletelt kenyér
Egyéb péksütemény (a szegényes napokra – nálunk csokis croissant)
Aprított zöldségek (sárgarépa, vegyes zöldség, káposzta stb)
Hűtőszekrény:
Zsíros tej
Vaj
Tojás
Joghurtok
Tejföl
Tejszín
Narancslekvár
Mogyorókrém (nem kakaós)
Jófajta sonka
Parmezán
Reszelt sajt
Saláta
Koktél paradicsom
Szekrényben:
Liszt
Cukor (barnacukor, fehércukor, porcukor)
Kukorica keményítő
Különféle fűszerek (legfontosabb: egész tengeri só, egész bors, paprika, leveskocka, római kömény, babérlevél, chili)
Vanília
Sütőpor, szódabikarbóna
Zsemlemorzsa
Mandula (darálva és szeletelve)
Kókuszreszelék
Egyéb szárított gyümölcs (szilva, barack)
Marcipán
Juharszirup
Lekvárok anyukámtól
Csokoládék (sima főzőcsokoládé, fehércsokoládé, jófajta étcsokoládé)
Olívaolaj, kukoricaolaj, balzsamecet
Polcon:
Krumpli
Hagymák (lila, vörös, fokhagyma)
Friss bazsalikom, friss kakukkfű
Röviditalok (Amaretto, Sherry, Kahlúa, Rum, Cognac, Campari, Creme de Cassis, Baileys)
Ásványvíz
Bor
Ugye megmondtam, szép hosszú lista lett! Nem is üres a hűtő.
Azért persze az is fontos, hogy alapélelmiszer (liszt, cukor, tej, stb) mindig legyen itthon, ezért ha előre megfontoltan sütök, vagy főzök valamit, akkor is megveszem az alapanyagokat hozzá, ha különben van itthon. Így amit veszek, megmarad, hiszen az itthonit használom fel. Ez azért jó módszer, mert ha spontán támad kedved főzőcskézni, akkor is találok itthon alapanyagot. Tudom, kissé bonyolult, de nekem bevált.
Ma összeírtam, hogy mik azok az alapdolgok, amelyek jobb, ha mindig vannak itthon.
Meglepően hosszú lista lett!
Mélyhűtő:
Röviditalok (Cointreau, Whisky, Limoncello)
Leveles tészta
Húsok (darált marha hús, csirkemáj, csirkemell - minimum követelmény)
Szeletelt kenyér
Egyéb péksütemény (a szegényes napokra – nálunk csokis croissant)
Aprított zöldségek (sárgarépa, vegyes zöldség, káposzta stb)
Hűtőszekrény:
Zsíros tej
Vaj
Tojás
Joghurtok
Tejföl
Tejszín
Narancslekvár
Mogyorókrém (nem kakaós)
Jófajta sonka
Parmezán
Reszelt sajt
Saláta
Koktél paradicsom
Szekrényben:
Liszt
Cukor (barnacukor, fehércukor, porcukor)
Kukorica keményítő
Különféle fűszerek (legfontosabb: egész tengeri só, egész bors, paprika, leveskocka, római kömény, babérlevél, chili)
Vanília
Sütőpor, szódabikarbóna
Zsemlemorzsa
Mandula (darálva és szeletelve)
Kókuszreszelék
Egyéb szárított gyümölcs (szilva, barack)
Marcipán
Juharszirup
Lekvárok anyukámtól
Csokoládék (sima főzőcsokoládé, fehércsokoládé, jófajta étcsokoládé)
Olívaolaj, kukoricaolaj, balzsamecet
Polcon:
Krumpli
Hagymák (lila, vörös, fokhagyma)
Friss bazsalikom, friss kakukkfű
Röviditalok (Amaretto, Sherry, Kahlúa, Rum, Cognac, Campari, Creme de Cassis, Baileys)
Ásványvíz
Bor
Ugye megmondtam, szép hosszú lista lett! Nem is üres a hűtő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése