hétfő, december 03, 2007

Szülinapi vacsora

Szombaton születésnapom volt és vendégeket hívtunk, hogy megünnepeljük. Olyan vacsorát akartam készíteni, amivel nem kell egész nap a konyhában bajlódni és nem is evés előtt pár perccel kell elkészíteni, mert akkor mindig fürdetés van. Olyan menüre volt szükségem, amit a gyermek délutáni alvásideje alatt el tudok készíteni. Szeretem a mexikói ételeket, úgyhogy mexikói marha ragut készítettem (ami majdnem olyan, mint a chili con carne) tortillával, paradicsomos és fehérbabos pürét mártogatni, salátát és marcipánnal borított narancslekváros - mandulás csokitortát.

Íme a mártogatós pürék és a desszert receptje:

Paradicsomos mártogatós
Hozzávalók:

2 doboz darabolt paradicsom konzerv (nem püré)
2 kisebb fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
1 egész chili paprika
1 evőkanál olivaolaj
só, bors
1 csokor bazsalikom
4-5 db koktél paradicsom
Elkészítés:
A hagymákat, a paradicsomot, a szeletekre vágott chili paprikát, a bazsalikomot, sóval, borssal és az olivaolajjal egy kézi darálóba teszem és apróra darálom (vágom), majd a két konzerv paradicsommal jól összekeverem és lefedve a hűtőben tartom kb. fél óráig. Ha valakinek nem elég erős, akkor egy kis tabascoval lehet „javítani”.
Nachossal vagy pirított kiflikarikákkal tálalom. (Forrás: Stahl Judit: Gyorsan valami finomat, Park, 2003.)

Fehérbabos mártogatós:
Hozzávalók:
2 fehérbab konzerv
1 csokor újhagyma
1 fokhagyma
1 csokor kakukkfű
1 deci húsleves
só, bors, olivaoljaj
Elkészítés:
A karikára vágott újhagymát olivaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett fehérbabot. Pár percig rotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet (természetesen ha nem zsenge kakukkfűről van szó, akkor csak a levelét!). Felöntjük a húslevessel. 5 percig főzzük, majd ha kissé kihűlt, összeturmixoljuk a sóval, borssal és 1 evőkanál olivaolajjal (vigyázat a sóval, mert a húsleves már eléggé sós!). Nachossal vagy pirított kiflikarikákkal tálaljuk (Forrás: Stahl Judit: Gyorsan valami finomat, Park, 2003.)

Extra csokis ünnepi torta
Hozzávalók:
180 gramm étcsokoládé (min. 70 százalékos kakaótartalommal, én 99%-ost használtam)
175 gramm puha vaj
125 gramm cukor
200 gramm őrölt mandula
4 tojás, sárgája és fehérje különválasztva
narancslekvár (kb. 3 evőkanál)
300 gramm marcipánmassza
Elkészítés:
A tészta:
A csokoládét apróra törjük és megolvasztjuk. Ilyen mennyiséget legkönnyebben a mikróban, kb. 4 perc alatt lehet megolvasztani. A vajat és a cukrot elektromos habverővel krémesre keverjük, majd hozzáadjuk az őrölt mandulát és egyenként – mindig elkeverve - a tojások sárgáját. A tojásfehérjéket felverjük és beleforgatjuk a csokis masszába. Egy kivehető aljú, sűtőpapírral kibélelt tortaformában sütjük 150 fokon 35 percig. (forrás: J. Harris-F. Warde: A Francia konyha. Ulpius ház 2004.)
A borítás:
Miután a torta teljesen kihűlt, óvatosan kifordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Megkenjük narancslekvárral és az előzőleg porcukrozott vágódeszkán kinyújtott marcipánnal beborítjuk.
A tetejére reszelt csokoládét és porcukrot szórunk. Vigyázat, nagyon csokis!!!

1 megjegyzés:

Papika írta...

Nagyon jól néz ki, legközelebb elkészítjük.