Brüsszelben vasárnaponként a lakosság fele piacokon bóklászik. A kerületeknek saját piacuk van, ahol megtalálható mindenféle zöldség, gyümölcs, kenyerek és halak, felvágottak és sajtok meg növények (no meg szőnyeg, fehérnemű, kardigán, zokni stb.) . A leghosszabb sor mindig a grillcsirkésnél áll, ugyanis a belgák vasárnaponként előszeretettel fogyasztják e nemesen egyszerű ételt. Amióta itt vagyunk Belgiumban, többször ettem grillcsirkét, mint egész addigi életemben összesen. Sokszor veszünk, mert nagyon szeretjük, a gyerek meg egyenesen imádja. Ma a Midire készültünk, mindenféle egzotikus gyümölcsöket és kenyereket venni. Jövő héten anyósom érkezik és szeretnék kitenni magamért, úgyhogy különleges dolgokat fogok főzni! Vettünk tehát csirkét, így megúsztam a vasárnapi főzést.
Ezt az egyszerű, mégis különleges köretet már kora reggel elkészítettem hozzá.
Hozzávalók:
2 kg pürének való burgonya
fél liter zsíros tej (nálunk mindig 3,5%-os)
fél liter zsíros tejszín
1 fej vöröshagyma
3 fej fokhagyma
1 ek só
2,5 deci tejföl
szerecsendió
kis vaj
Hajnalonta engemet gyermekem kelteget...majd bizonyos létszükségleti tevékenységek végeztével (tejmelegítés, szeretgetés stb.) bekapcsolom a sütőt 240 fokra.
A meghámozott krumplit karikákra vágom és a tejes, tejszínes keverékben felteszem főni. Hozzáadom a sót, a vöröshagymát egészben és a fokhagymát is egészben. Addig főzöm, amíg kezd puhulni, de még nem esik szét. Egy kivajazott hullámosszélű lepényformába borítom a krumplis - tejszínes - tejes keveréket, reszelek rá egy kis szerecsendiót, majd nyakon öntöm a tejföllel. 10-20 percig sütöm, amíg szépen bebarnul a teteje.
Tálalás előtt hagyjuk pihenni, esetünkben ezidő alatt mentünk a piacra.
Ha valakinek túl nehéz lenne, akkor lehet a tejszín helyett is tejet használni.
Jó étvágyat!
(eredetileg - Nigella Lawson: Nigella falatozója, Szukits kiadó)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése