Imádom a lencsét! Gyerekkoromban soha nem ettem, csak pár éve próbáltam ki először. Azóta készítem halhoz köretnek, salátába hidegen, de elsősorban ezt a paradicsomos lencseleves receptet imádom. Eredetileg egy Nigella szakácskönyvben olvastam, de az elmúlt évek alatt már egy kicsit finomítottam rajta. Mióta megvan a gyermek, vagyis mióta mindenfélét egyedül eszik a kicsikém, azóta kicsit sűrűbbre főzöm, szinte főzelék lesz belőle.
Hozzávalók:
fél kiló lencse
1 liter csirke vagy zöldség alaplé
azonos mennyiségű, mondjuk 100 gramm:
sárgarépa
póréhagyma
angol zeller
mindhárom karikákra vágva
1 csokor petrezselyem
2 deci paradicsompüré
frissen őrölt bors
250 gramm kockára vágott húsos szalonna
olivaolaj
3-4 babérlevél
1 tk római kömény
két krumpli
A lencsét beáztatom, típustól függ, hogy mennyi idő kell, neki. Ma például fél óra alatt megdagadt. Az olivaolajon a szalonnát megpirítom, majd hozzáadom a lecsöpögtetett lencsét és a zöldségeket, jól átkeverem, majd felöntöm az alaplével és a paradicsompürével. Beleteszem a fűszereket és a két meghámozott krumplit. Kb. 20 percig kell főzni, de megint csak a típustól függ, hogy mikor lesz igazán puha a lencse.
Férfi embereknek lehet bele egy két kolbászkát is főzni.
Gyermek imádta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése