kedd, február 05, 2008

Csábító áfonyás süti


Ez az a sütemény, amit szinte mindig, azonnal el tudok készíteni, ugyanis a hozzávalók általában megtalálhatók a hűtőmben. Sütéssel együtt kb fél óra az egész. Ez a legalkalmasabb a hirtelen betoppant vendégek elkápráztatására. Nemcsak finom, de nagyon dekoratív is.
Ezzel a süteménnyel könnyedén lehetünk konyhatündérek, mintaanyák és mintafeleségek akár anyós-após szemében és még saját anyánk is büszke lesz ránk.
Nálam azért is ez a nyerő, (ami egyébként sós változatban is készíthető) mert nagyon hamar megvan és ugyebár az idő nálunk nagyon fontos, főleg ha ételről van szó, villámgyorsan ott kell lennie az asztalon.

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (itt Belgiumban van friss és mirelitt is, sőt még kerek alakú is, amit egyből a formába lehet kiteríteni)
125 gramm cukor
175 ml tejszín vagy tejföl
1 tojás
1 evőkanál liszt
250 gramm áfonya, (vagy szeder, málna, ribizli)
igény szerint egy kis áfonylikőrrel meg lehet bolondítani


A tésztát sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott hullámosszélű formába tesszük.
A tojást a cukorral jól felverjük, majd a liszttel és a tejszínnel óvatosan kikeverjük. Az áfonyákat elrendezzük a tésztán, úgy hogy mindenhová egyformán jusson, majd leöntjük a tojásos-tejszínes keverékkel.
200 fokon kb 20 percig sütjük.
Ha a közepe már nem remeg és a tészta széle jól bebarnul, akkor van készen. Hidegen és melegen is ajánlom, illetve egy gombóc vanília fagyival isteni!

Nincsenek megjegyzések: