hétfő, február 11, 2008

Habkönnyű vasárnap


A teraszon 20 fok, február elején polóban szunyókálok a délutáni napsütésben. Már péntek óta ilyen szép tavaszi idő van, ilyenkor a gyerek sem nyűgösködik és teljes az összhang a családban. Délelőttre egy jó kis Midis piacozást terveztem, de így volt ezzel fél Belgium is, úgyhogy egyszerűen nem tudtunk parkolni, 40 perc keresgélés után feladtuk és a másik, hozzánk közelebb eső piacra mentünk. Ez a piac ugyan sokkal drágább, de néha ki lehet fogni egy- egy jó akciót és úgysem terveztünk nagybevásárlást. Mindig ugyanannál a zöldségesnél vásárolok, ahol sokszor van tálcányi, éppen akciós gyümölcs (így lettem már egyszer nagy fügefogyasztó is). Most éppen mangótálcákat lehetett kapni viszonylag olcsón, vettem is egy tálcát, amin 10 darab kisebb méretű mangó volt. Nem volt ugyan olyan puha, szétesős, mint a legutóbbi, de nem is baj, így is finom, bóditóan fűszeres és mézédes mangókat kaptam. A mangó annyira fura gyümölcs, hogy nekünk a Kárpát-medence szülötteinek talán bizony túlságosan is bizarr ez az ízvilág. Bár gyermekkorom egyik felkapott itala a mangós üdítő még máig kapható, élőben cseppet sem hasonlít az ize. Ha a mangót magában szeretnénk fogyasztni, akkor bizony először jól összehúzódik az összes ízlelőbimbónk és nem is igazán tudjuk mire vélni az élményt, de tejszínnel és néhány mandulával igazán kiegyenlített, harmónikus és frissítő desszertet készíthetünk.
A vasárnapi szunya után és még a gyermek ébredése előtt, pillanatok alatt elkészítettem és még rövidebb idő alatt a teraszon csak úgy könyökölve befaltuk.
Hozzávalók:(2 személyre)
2db kisebb, jó érett mangó
2 deci habtejszín
1 kk fahéj
ízlés szerint vágott mandula
A mangókat egyenként meghámozom és a húsát óvatosan levagdosom a magról. A levágott szeleteket egyforma apró kockákra vágom, és amíg a tejszínnel elkészülök, beteszem a mélyhűtőbe mindkét adagot.
A tejszínt felverem és a pici fahéjjal ízesítem.
Egy-egy üvegpohárba először egy evőkanál tejszínt, majd az egyik feldarabolt mangó felét, ismét tejszínt és a maradék mangót rétegezem. (uagynígy elkészítem a másik poharat is) A tetejére a maradék tejszínhabot teszem és vágott mandulával díszítem.

Nincsenek megjegyzések: