csütörtök, február 14, 2008

A hírös csokitortám


Hirtelen 15 fokot zuhant a hőmérséklet, köd van és vizes minden. Ilyenkor csak néhány dolog van, ami felvidítja az embert: először is a gyerek mosolya, másodszor a szép napos szerelmes hétvégi emlékek harmadszor a csokitortám. No, nem teljesen az enyém, hanem inkább Nigella Lawson (Nigella falatozója, Szukits kiadó) receptje, de teljesen magaménak érzem, kicsit változtattam is rajta. Már évek óta ezt készítem minden jeles alkalomra és még nem volt olyan, aki ne falta volna teljes odaadással.

A hozzávalóktól nem kell megijedni, tényleg minden kell bele és tilos valamit kihagyni, vagy lecsökkenteni.
A hozzávalók:
400 gramm liszt
250 gramm barnacukor
100 gramm nádcukor
50 gramm kakaó (nem cukrozott)
2 tk sütőpor
fél tk szódabikarbóna
175 gramm olvasztott vaj
1 és egy negyed dl kukorica olaj
1 és fél dl tejföl
3 tojás
1 tk vanília
3 dl nagyon hideg víz
200 gramm étcsoki
100 gramm vaj
100 gramm porcukor

Elkészíteni piszok egyszerű. Mindent egy nagy tálban összekeverek és két korongot sütök belőle. Persze a hozzáértők tehetik úgy is, hogy először a folyékony hozzávalókat jól kikeverik és utána beleadagolják a szilárd hozzávalókat, de tapasztalataim szerint nem lesz nagy különbség az eredményben. Mivel nekem nincs két egyforma méretű kerek, kivehető aljú tortaformám, ezért nem tudom egyszerre megsütni mindkét korongot, így külön - külön sütöm őket 180 fokon 45-50 percig. A tortaformák alját mindenképpen ki kell bélelni sütőpapírral!

Miután teljesen kihűltek, az étcsokit a vajjal összeolvasztom, majd jól eldolgozom benne a porcukrot és megkenem vele először az egyik tortát, majd ennek a tetejére helyezem a második tortát és az egészet beborítom a maradék csokikrémmel.

Isteni!!!

1 megjegyzés:

csufar írta...

nem mindent kell összekeverni, az utolsó három dolog a mázra kell.