csütörtök, február 14, 2008

Érzéki kelbimbó


Miben fogadunk, hogy ezer emberből max. egynek jut eszébe érzékinek nevezni a kelbimbót? Pedig ez a nagyon belga zöldségféle nemcsak szétfőtt, szinte pürés, íztelen szörnyűség tud lenni.
A kelbimbóval magam is hadilábon állok, csak nagyon ritkán készítem.
Több receptet kipróbáltam már, és a legjobban ez ízlett. Nálunk a családban kivétel nélkül mindenki utálja, de ma este mégis ezt tálalom, hátha most tetszést arat. Szerintem emígyen elkészítve finom, roppanós és a húsos szalonnával kifejezetten szexi. (Gyermek nem ette meg, de ez kivételesen nem is neki készült.)

Hozzávalók:
1kg friss kelbimbó
300 gramm kockára vágott jófajta húsos szalonna
100 gramm vaj
1 dl fehérbor
kevés só, sok-sok frissen őrölt bors

A kelbimbót megpucolom, vagyis eltávolítom a külső leveleket és keresztirányban bevagdosom a szár részét (lásd a képen). Lobogó vízben 5 percig főzöm, ezután gyorsan jeges vízbe dobom, hogy megtartsa a szép zöld színét. A szalonnát egy serpenyőben lepirítom, majd hozzáadom a fehérbort, a vajat és beleforgatom a kelbimbót, sózom - borsozom és pár percig rotyogtatom(csak addig, amíg bor ereje elfő). Legjobban a szárnyasokhoz passzol!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű! Bor nélkül én is készítettem már, de itthon szintén csak én eszem, Apa nem, mert ,,ződ'' :) Gratulálok!