
Nem vagyok az a piknikelő típus, nem tudok például a földön ülni hosszabb ideig. A gyerekfoglalkozásokon is, amikor mindenki a földön ül törökülésben, lába között a gyerekkel, én max. 5 percig bírom, azután sürgősen székre kell ülnöm, mit tegyek nem bírja a térdem, sem a hátam, tehát törökülés teljesen kizárva. Esetleg féloldalamra eldőlve fekvő helyzetben tudnám elképzelni a piknikelést. Úgy ennék, mint a Rómaiak. Vagy legoptimálisabb esetben, szabadban, szép napsütésben, vagy árnyékos fa alatt, nagy asztalnál piknikelhetünk.
Szombaton 3 farönkön piknikeltünk, az egyik volt az asztal, kettőn ültünk a férjemmel, gyerek meg rohangászott és futtában néha evett egy falatot. Kicsit sietős volt, de hát beletörődtünk már, hogy kisgyerekesként nem lehet romantikázni a fűben ejtőzve, tavat szemlélve.
Jobban izgatott, hogy milyen ebédet készítsek, Már napokkal előtte törtem a fejem és bújtam a szakácskönyveket a legmegfelelőbb piknikebéd után kutatva. Végül nem csináltam nagy faxnit, volt sűrű zöldségleves a termoszból, rántott csirke és saláta, édesség és gyümölcs. A hidegre való tekintettel tea is volt másik termoszból.
A zöldségleves, vagy inkább hívjuk főzeléknek, fantasztikusan sikerült és nagyon jól bevált piknikre való.
Fiiiiinom Főőőzelék
Hozzávalók:
5 db sárgarépa
10 szem pici vagy 5 nagyobb krumpli
200 gramm mirelit borsó
1 konzerv fehér bab (vagy akármilyen baba)
200 gramm vöröslencse
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 szál rozmaring
2 babérlevél
fél liter paradicsomszósz
2 leveskocka
fél liter forralt víz
só, bors, olívaolaj, pici pirospaprika
Elkészítés:
Kis olívaolajon megpirítom hagymát és a fokhagymát, hozzáforgatom az apróra vágott sárgarépát és a lencsét, sózom, borsozom, jól átforgatom, majd felöntöm a paradicsomlével és a vízzel. beleteszem a leveskockát, a babérlevelet, rozmaringot és a pirospaprikát. Hozzáadom a kockára vágott krumplit, majd kb. 10 percig főzöm. Hozzáadom a borsót és további 10 percig főzöm, vagy addig amíg a répa és a krumpli teljesen meg nem puhul. Végül beleforgatom a babaot és leveszem a tűzről. A lencse teljesen szét fog főni, de nem baj, ettől lesz igazán krémes.