kedd, április 08, 2008

Igen, igen, igen, Lasagne!


Február óta őrizgetek egy fél doboz lasagne tésztát. Amikor a szüleim itt voltak látogatóban, akkor készítettem először. Nem elég, hogy sótlan volt, még az egyik legnagyobb hibát is elkövettem: eszméletlen száraz volt. Legtöbbször az otthon készített lasagnénak ez a hibája. Mindig háromszor annyi szószra lenne szükség, mint amit az ember készít. A legtöbb éttermi, vagy bolti lasagne viszont túl krémes, már-már habos. A hús teljesen felismerhetetlen benne, nem beszélve a zöldségekről.

Ma újra nekiveselkedtem, és elhatároztam, hogy stresszmentes, gyors lasagnét fogok készíteni. Némi stressz azonban így is volt, a gyermek ugyanis végig a lábaim között balettozott, végül fél kiló krumplit adományoztam neki, amit a saját kis edényeiben megfőzött, majd kidobált a teraszra. Hurrá!

No de a lasagne valami szenzációs lett, komolyan, életemben nem ettem ilyen finomat.
Hozzávalók:

8 db lasagne tésztalap
300 gramm darált marha hús
100 gramm vékony csíkokra vágott húsos szalonna
300 gramm vegyes zöldség, apróra vágva (sárgarépa, zeller, paprika, póréhagyma)
fél liter paradicsomszósz
3 deci víz (én a paradicsomszószos üvegbe szoktam ereszteni a vizet és jól átlötykölöm vele az üveget)
só, bors, olívaolaj
1 leveskocka

2 ek liszt
2 ek paradicsompüré
1 pohár tej
1 pohár víz

1 mozzarella, lereszelve

A szalonnát egy pici olívaolajon megpirítom, majd hozzáadom a darálthúst. Sózom, borsozom és jól lepirítom. A húst kiszedem egy tányérra és további 1 evőkanál olívaolajon megpirítom a zöldségeket. Én mindig kicsit túlpirítom, mert mi szeretjük a kissé füstös ízt. Ha a zöldségek megpirultak, visszakanalazom a húst, majd felöntöm a paradicsomlével, sózom, borsozom és hozzáadom a leveskockát. 15 perc alatt alacsony hőfokon fedő alatt készre főzöm.

Egy négyzet alakú sütőedénybe (az egyémben pont 2 tésztalap fér el egymás mellett) kanalazok egy réteg szószt, majd ráhelyezem a két tésztalapot, majd ismét egy réteg szósz és erre jöhet még két tésztalap, az első tésztarétegre merőlegesen elhelyezve! Ekképpen folytatva, tésztaréteggel fejeződik be a lasagne építése.

A serpenyőben 2 evőkanál lisztet megpirítok, majd hozzákeverem a 2 evőkanál paradicsompürét és állandó kevergetés mellett felöntöm a vízzel és a tejjel. Állandóan kevergetve felforralom. Amikor kissé besűrűsödik, akkor készen van. (Ennél a nagyon fontos munkafázisnál engem éppen feltartott a gyerekem, úgyhogy kb. 30 kisebb nagyobb gombóc került a szószomba, amit úgy orvosoltam, hogy kézimixerrel átdolgoztam. Így is kiváló lett!)

A szószt a tészta tetejére öntöm, majd megszórom a reszelt mozzarellával.

25 perc alatt 200 fokon készre sütöm.