
Február óta őrizgetek egy fél doboz lasagne tésztát. Amikor a szüleim itt voltak látogatóban, akkor készítettem először. Nem elég, hogy sótlan volt, még az egyik legnagyobb hibát is elkövettem: eszméletlen száraz volt. Legtöbbször az otthon készített lasagnénak ez a hibája. Mindig háromszor annyi szószra lenne szükség, mint amit az ember készít. A legtöbb éttermi, vagy bolti lasagne viszont túl krémes, már-már habos. A hús teljesen felismerhetetlen benne, nem beszélve a zöldségekről.
Ma újra nekiveselkedtem, és elhatároztam, hogy stresszmentes, gyors lasagnét fogok készíteni. Némi stressz azonban így is volt, a gyermek ugyanis végig a lábaim között balettozott, végül fél kiló krumplit adományoztam neki, amit a saját kis edényeiben megfőzött, majd kidobált a teraszra. Hurrá!
No de a lasagne valami szenzációs lett, komolyan, életemben nem ettem ilyen finomat.
Hozzávalók:
8 db lasagne tésztalap
300 gramm darált marha hús
300 gramm darált marha hús
100 gramm vékony csíkokra vágott húsos szalonna
300 gramm vegyes zöldség, apróra vágva (sárgarépa, zeller, paprika, póréhagyma)
fél liter paradicsomszósz
3 deci víz (én a paradicsomszószos üvegbe szoktam ereszteni a vizet és jól átlötykölöm vele az üveget)
só, bors, olívaolaj
1 leveskocka
2 ek liszt
2 ek paradicsompüré
1 pohár tej
1 pohár víz
1 mozzarella, lereszelve
A szalonnát egy pici olívaolajon megpirítom, majd hozzáadom a darálthúst. Sózom, borsozom és jól lepirítom. A húst kiszedem egy tányérra és további 1 evőkanál olívaolajon megpirítom a zöldségeket. Én mindig kicsit túlpirítom, mert mi szeretjük a kissé füstös ízt. Ha a zöldségek megpirultak, visszakanalazom a húst, majd felöntöm a paradicsomlével, sózom, borsozom és hozzáadom a leveskockát. 15 perc alatt alacsony hőfokon fedő alatt készre főzöm.
Egy négyzet alakú sütőedénybe (az egyémben pont 2 tésztalap fér el egymás mellett) kanalazok egy réteg szószt, majd ráhelyezem a két tésztalapot, majd ismét egy réteg szósz és erre jöhet még két tésztalap, az első tésztarétegre merőlegesen elhelyezve! Ekképpen folytatva, tésztaréteggel fejeződik be a lasagne építése.
A serpenyőben 2 evőkanál lisztet megpirítok, majd hozzákeverem a 2 evőkanál paradicsompürét és állandó kevergetés mellett felöntöm a vízzel és a tejjel. Állandóan kevergetve felforralom. Amikor kissé besűrűsödik, akkor készen van. (Ennél a nagyon fontos munkafázisnál engem éppen feltartott a gyerekem, úgyhogy kb. 30 kisebb nagyobb gombóc került a szószomba, amit úgy orvosoltam, hogy kézimixerrel átdolgoztam. Így is kiváló lett!)
A szószt a tészta tetejére öntöm, majd megszórom a reszelt mozzarellával.
25 perc alatt 200 fokon készre sütöm.