
Ezt a pitét nem mindenki szereti elsőre, de majdnem mindenki megtanulja szeretni. A paradicsom és a lilahagyma balzsamecetes előélete erősen rányomja a bélyegét a pite ízére és fogadtatására. Én imádom, különösen jó kísérője ez az alkoholizálásnak. A balzsamecetnek fontos szerepe van, hiszem a paradicsom és a lilahagyma legalább 1,5 órát kell, hogy süljön benne.
Hozzávalók:
10 db koktél paradicsom
2 nagy lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 deci balzsamecet
só, bors, olívaolaj
200 gramm liszt
100 gramm hideg vaj
1 felvert tojás
1 csipet só
A lisztet összekeverem a sóval és a feldarabolt vajat, gyorsan beledolgozom, hogy morzsa állagú tésztát kapjak. Hozzáadom a tojást és sima cipófomát gyúrok belőle. A tésztát alufóliába csomagolom és 1-2 órára a hűtőbe teszem.
A paradicsomot és a lilahagymát karikára vágom és egy tűzálló tálba teszem. Meglocsolom olívaolajjal, megszórom sóval, borssal és mellé teszem a fokhagymát, majd meglocsolom a balzsamecettel. 140 fokos sütőbe teszem és lassan sütöm kb. 1,5-2 óráig, közben meg-meglocsolom a saját levével. Ha készen van, teljesen hagyom kihűlni.
A tésztát óvatosan kinyújtom és egy kivajazott, hullámosszélű formába, vagy több kisebb piteformába teszem. Villával megszurkálom, majd 200 fokon elősütöm. Több recept szerint érdemes az omlóstésztát nehezékkel sütni, hogy nehogy felpúposodjon, de én ezt nem tartom fontosnak, nekem még soha nem púposodott fel. Ha nagyméretű formát választok, akkor legalább 15 percig sütöm, ha pedig kisebbet, akkor elegendő 7-8 perc. Ha készen vagyok az elősütéssel, akkor a formá(k)ba kanalazom a balzsamecetes zöldséget és további 10 percig sütjöm, vagy amíg a széle barnulni kezd.
A balzsamecettes sült paradicsomot, egyébként köretként (savanyúságként) húsok mellé is lehet adni.