hétfő, április 28, 2008

eperfagyi, eperfagyi, hú de finom...



Még nincs fagyigépem, de nyárra tuti beszerzek egyet és mindenféle különleges fagyikat fogok gyártani.
Hétvégén gyönyörű idő volt, úgyhogy kénytelen voltam valami üdítően friss gyümölcsös csodát készíteni. Nem voltam soha eperfagyi rajongó, inkább csoki, kókusz, vanília stb, de ez a saját készítésű "félig" fagyi isteni. No azért egy kis csokis piskótát készítettem hozzá.

Hozzávalók:

A fagyihoz:
500 gramm eper (pucolva, feldarabolva)
4 ek balzsamecet
4 ek cukor
vanília
2 ek porcukor
3 ek tejföl

A piskótához:
225gramm puha vaj
375 gramm barna cukor
2 tojás
vanília
100 gramm étcsokoládé - megolvasztva és lehűtve
200 gramm liszt
1 tk szódabikarbóna
250 ml forró víz

Elkészítés:
Az epret megcukrozom, hozzáöntöm a vanília kivonatot és meglocsolom a balzsamecettel, majd két-három órára lefedve a hűtőbe teszem.
Ha letelt az ideje, akkor leszűröm és kézi mixerrel, vagy aprítóval összeturmixolom, majd hozzáadom a porcukrot és a tejfölt és újra jól összekeverem. Átöntöm egy műanyag dobozba, lefedem és a mélyhűtőbe teszem 4-5 órára, amíg jól meg nem fagy. Tálalás előtt hagyom kicsit felengedni. Nem lesz olyan krémes, mint az igazi fagyi, mivel nem fagyigépben készült, de az íze és az illata eszméletlen jó és csábító.

A piskótához a vajat és a cukrot habosra keverem, hozzáadom egyenként a tojásokat és a vaníliát. Hozzákeverem, óvatosan és könnyedén, az olvasztott csokoládét, majd evőkanalanként a szódabikarbónával összekevert lisztet és a forró vizet. Egy fényes, sima és eléggé folyós masszát kell kapjunk. Én egy kerek tortaformába sütöttem, de tulajdonképpen bármilyen alakúra lehet sütni. Nagyon fontos, hogy sűtőpapírral bélelt és az oldalán bőven vajazott forma legyen. 190 fokon 30 percig kell sütni, majd a sütőt 170 fokra levéve még 15 percig. Teljesen hagyom kihűlni.
Egy szelet süteményt egy gombócnyi fagylalttal és egy jókora adag tejszínhabbal tálalok.