hétfő, május 19, 2008

Kapros cukkini leves



Újra itthon (Brüsszelben)! Miután több, mint egy hétig párizsis kiflit ettünk csalamádéval otthon (Budapesten - isteni volt), most itt az ideje némi felvilágosultabb ételnek. Nem utolsó szempont az is, hogy a gyerekből ki kell irtanom a sok édességet és sült krumplit, amit otthon (Budapesten) evett. Mióta ugyanis hazaérkeztünk (Brüsszelbe), nem hajlandó normális, egészséges ételt enni. Én pedig úgy éreztem, ha nem ehetek nagyon sürgősen kaprot, akkor akár bele is halok - nos, én ilyen szenvedéllyel (szenvedéssel) viszonyulok az ételekhez. Nem csoda, hogy nem bírok lefogyni, pláne így itthon ülve a gyerekkel, miközben "nem csinálok semmit"(ugye!).
Na, félretéve az asszonyi lét velejáró problémáit, íme egy igen egyszerű recept.
Cukkini krémleves egy kis kaporral és csicseriborsóval. Én a krémleveseket mindig krumplival főzöm és pürésítem, mert nem vagyok az a nagy tejszínrajongó, illetve ha már zöldségleves, akkor nem tartom szükségesnek a felesleges hízlaldát. Illetve szerintem így még finomabb is.

Hozzávalók:
4 szem közepes méretű burgonya
2 kisebb zsenge cukkini (vigyázat, ha túl méreteset veszünk, akkor mindenképpen el kell távolítani a magját)
2 kisebb hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
pici kakukkfű, rozmaring és sok kapor
1 liter csirke alaplé (lehet kockából is, nekem most saját gyártmány volt itthon)
1 konzerv csicseriborsó
50 gramm vaj
pici só

Elkészítés:
A hagymákat felaprítom és a vajon rövid ideig párolom, majd hozzáadom a feldarabolt cukkinit (nem kell meghámozni!) és kicsit megpirítom, hozzáadom a meghámozott feldarabolt burgonyát, jól átforgatom és megsózom. Felöntöm az alaplével és beleteszem a zöldfűszereket. Addig főzöm, amíg a burgonya meg nem puhul, majd beleforgatom a csicseriborsót és azt is átmelegítem, kihalászom a babérleveleket és kézimixerrel összeturmixolom. Tényleg nagyon egyszerű és finom. Frissen reszelt parmezánnal és ropogós bagettel tálalom.