kedd, június 10, 2008

Hétvégi főzőcske (no para, van filctoll!)

Pénteken végleg csődöt mondott a fényképezőnk. Pont másnap vendégségre készülődtem, rántott kalmár, saját receptúra szerinti túrótorta lengyel túróból és paradicsomos spagetti saját magamnak.
Mivel a gyerekkel mostanában sokat rajzolunk, ami azt jelenti, hogy én rajzolok neki vagy tűzoltóautót, vagy mentőautót, vagy pedig rendőrautót, szóval, támadt egy jó ötletem. Lerajzoltam az elkészült ételeket. Igaz a szkennelés csak fekete-fehérben sikerült, de így is egészen mókás lett.

Csokoládés túrótorta
Hozzávalók:
250 gramm csokis keksz (ledarálva)
100 gramm vaj
fél kg túró (nálunk csak a lengyeleknél van, kicsit krémesebb és édesebb, mint magyar társa)
2 citrom héja
1 ek. sütőpor
150 gramm cukor
2 tojás
4 ek. étkezési keményítő
vanília
a tetejére: olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:
Egy kisebb, kerek, kivehető aljú tortaformát kivajazok és amíg elkészítem a kekszes tésztát, beteszem a mélyhűtőbe. A darált kekszet összekeverem 100 gramm vajjal, jól eldolgozom és a forma aljába nyomkodom, majd visszateszem a mélyhűtőbe.
A túrót, ha kell (pl. az otthoni zacskós túró) átpasszírozom, összekeverem a cukorral, vaníliával, tojással, sütőporral, citromhéjjal, keményítővel, majd előveszem a keksszel kibélelt formát és beleöntöm a túrós masszát. Az egész formát alulról jól betakarom alufóliával, úgy, hogy a teteje szabadon legyen. A forma oldalához jó erősen odanyomkodom az alufóliát, majd egy legalább 4 centi magas tepsibe állítom és forró vizet öntök alá. 175 fokon sütöm 50 percig, amíg a teteje bebarnul. Ha kihűlt, akkor megkenem olvasztott étcsokoládéval és jól lehűtöm. Tejszínhabbal isteni!

Rántott Kalmár, avagy Calamari

Legtöbbször tintahalkarikaként szerepel nálunk az étlapokon, teljesen tévesen, hiszen a tintahal és a kalmár két különböző puhatestű. "A kalmár, sekély partmenti vizekben él. Hengeres testű, a farokrészénél két uszonnyal. Feje a hatalmas szemmel és tíz csáppal erős szájat zár körül, belsejében szaruszerű merevítő képlet van. A fej kivételével a kalmár minden része ehető. Párolási ideje nagyon rövid. A kalmárgyűrű úgy készül, hogy a kalmár bőrét lehúzzák, belsejéből eltávolítják a merevítőt és felszeletelik. Egészben, kalmártörzsként akár töltve is fogyaszthatjuk." (Loukie Werle-Jill Cox: Hozzávalók, Vince 2006)

Hozzávalók:
fél kiló friss kalmártörzs, vagy kalmárgyűrű
5 ek. zsemlemorzsa
1 ek. só
1 ek. paprika
4 ek. liszt
3/4 liter földimogyoró olaj (vagy más rántáshoz használható olaj)
tejföl
3 gerezd fokhagyma
citrom

A kalmárt, ha törzsben van, felkarikázzuk, ha szerencsénk van és egyből karikákat kaptunk akkor ez a nehéz munka már nem ránk vár.
A zselmemorzsát, a lisztet a sót és a paprikát összekeverjük és beleforgatjuk a kalmárt. Nagyon forró és bő olajban hirtelen jó ropogósra sütjük (el kell merülnie az olajban). Kb. 3-5 perc kell neki, majd papírtörlőn lecsöpögtetjük és fokhagymás tejföl, valamint citrom gerezdek társaságában tálaljuk.
Igazán menő parti étel!



Ez az utolsó recept, igazán nagyon egyszerű. Én az olyan spagettit szeretem, úgy igazán, amiben inkább a jó tészta dominál és nem pedig a nagyon nehéz szósz. Sokszor forgatok például a kifőtt tésztába néhány szem nyers koktélparadicsomot, bazsalikomot és mozzarellát. A spagetti lényege tulajdonképpen az időzítés. Éppen akkor kell kifőzni és frissen a szószba forgatni a tésztát, amikor enni szeretnénk. Nálunk ugyebár ez nem könnyű, hiszen nincs idő arra, amikor hazaérkezünk, hogy elkezdjek tésztát főzni. Na de vasárnap apás séta volt, úgyhogy éppen ebéd előtt főztem ki magamnak ezt a csodát (fiúk mást ettek.)

Hozzávalók:

5 szem koktélparadicsom
4 gerezd fokhagyma
6 levél bazsalikom1 ek. paradicsom püré
2 deci paradicsomszósz, vagy darabolt paradicsomkonzerv
só, bors jó bőven
2 ek. olívaolaj
ja és a spagetti tészta, ha lehet valami jófajtát válasszunk, vagy ha van friss tésztát

Elkészítés: Az összes hozzávalót egy aprítóban összeturmixolom és egy serpenyőben felforrósítom. A frissen kifőtt tésztát, lecsöpögtetem és beleforgatom. Még tányérra szedni sem kell. Friss parmezánnal tálalom és vörösbort iszom hozzá. Magára vessen, aki nem ezt kérte ebédre :)