kedd, július 08, 2008

A tökéletes pizza



Nagy pizza rajongó hírében állok, de már egy ideje csak itthon sütök, alig-alig eszünk, vagy rendelünk étteremből. Tulajdonképpen olaszországi nyaralásunk óta nem ízlett az otthoni pizza. A gyerek születése után azonban mégis sokszor rendeltünk, hiszen gyakran volt olyan nap, amikor nem jutott időm tésztát gyúrni. Találtunk is otthon egy pici pizzériát, akik rendesen megsütötték a tésztát, nem volt elázott, puha és nyúlós. A feltétek nagy részét ugyan ott is nevetségesnek találtam, így mindig az első három hagyományos pizzaféle közül választottam. Persze azóta bezártak.

Véleményem szerint a jó pizza lényege elsősorban a tészta és másodsorban a feltét, amit felesleges túlbonyolítani. Az otthoni egyik legnagyobb pizzéria lánc szerintem túlságosan is kenyérféle tésztával, bonyolult és túl sok feltéttel dolgozik, de ők ezt direkt így csinálják. Szerintük ugyanis a magyarok ízlésének az jobban megfelel. Hát az enyémnek nem. Főleg ha a sok feltéttől elázik, sőt néhol szinte el is tűnik a tészta. Mit keres például egy pizzán kukorica?? vagy csirkepörkölt??

A pizzára való feltét először is egy friss, ízes paradicsomszósz, némi sonka, vagy szalámi és mozzarella. Semmi más nem kerülhet a jó pizzára!!

Gyerekkoromban minden pénteken pizzázni jártunk a szüleimmel egy nagy budai szálloda éttermébe. Emlékeim szerint ott hasonló pizzát készítettek, mint Olaszországban. Jó vékony ropogós tésztájút, igazi paradicsomos feltéttel, kevés sajttal, vagy sonkával.
Az utóbbi években az egyik legjobb pizzát és úgy általában mindenfajta olasz ételt Kecskeméten lehet enni a városháza mögött egy igazán szuper olasz étteremben.

Gyakran sütök pizzát. Magamnak néha a paradicsomszószon kívül nem is teszek rá semmit, és így is nagyon finom. A pizzasütésnek elengedhetetlen kelléke két darab teflonos, kerek, lyukacsos pizzasütő forma. Ebben alul is jól átsül a tészta és igazán ropogós lesz. Érdemes beszerezni.

Hozzávalók:

a tésztához:
250 gramm liszt
1 tk. élesztő
1/2 tk. tengeri só
2 ek. olívaolaj
1,5 deci meleg víz
A tésztát jól összegyúrjuk, dagasztjuk és duplájára kelesztjük(kb. fél óra).
Figyelem: a tésztát mindig kívülről befelé hajtogatva dagasztjuk, hogy jó levegős maradjon.

A szószhoz:
1 fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
2 nagy leves paradicsom, vagy fél konzerv darabolt paradicsom
1 csokor bazsalikom
1 tk. tengeri só
1 tk. frissen őrölt bors
2 ek. olívolaj
2 ek. paradicsompüré

A hozzávalókat kézi mixerrel, vagy kézi darálóval összeturmixoljuk.

A pizza elkészítése:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát kétfelé vágjuk és kb. 4 milliméteresre kinyújtjuk. Belefektetjük a pizzasütő formába és további 10 percig hagyjuk kelni, majd megkenjük a paradicsomszósszal, rátesszük a pármai sonkát és a karikára vágott mozzarellát.
200 fokon kb. 15 percig sül. Minél vékonyabb a tészta, annál hamarabb megsül, érdemes figyelni, mikor kezd el a széle barnulni.