kedd, november 27, 2007

Rakott Linguine


A tésztafélék határozottan a kedvenceink közé tartoznak és a gyermek is imádja. Mi a linguinet és a spagettit szeretjük a legjobban, fokhagymával, bazsalikommal és friss paradicsommal. (A linguine, olyan lapos, mint a fettuccine és olyan keskeny, mint a spagetti, Campania tartományból származik, legtöbbször kagylóval eszik - linguine alle vongole). Nem bonyolítom túl soha a tésztakészítést, legfontosabb, hogy a frissen kifőtt tésztát azonnal beleforgatom fokhagymás olivaolajba, amiben korábban a paradicsomot kissé lepirítottam. Ha azonban a gyereknek szeretnék ebédet készíteni, akkor ez nem ilyen egyszerű, mivel pont ebédre érkezünk haza a délelőtti sétából, és nem bírja kivárni a kis éhes, mire kifőzöm a tésztát. Ha már reggel elkészíteném a fokhagymás változatot, akkor mire megérkezünk egy egészben összeragadt – a finom, csúszós olasz tésztára legkevésbé sem emlékeztető - "valami" lenne belőle.
Ezért általában rakott ételt készítek tésztából. Jó előre megcsinálom de így is finom, friss, a tetején ropogós marad edédiőre.
Hozzávalók:
1 csomag linguine tészta
A töltelék:
300 gramm vékony, apró csíkokra szeletelt zöldség, (A zöldségeket itt előre felszeletelve csomagolva is lehet kapni, én ilyet használtam) vagy 2db sárgarépa, 1 póréhagyma, 1 fehérrépa, 1 zeller, minden apró csíkokra vágva.
4 szelet jófajta sonka, csíkokra vágva
4 dl paradicsomszósz
2 dl forralt víz
olivaolaj, só, bors
A szószhoz:
40 gramm vaj
25 gramm liszt
3 dl zsíros tej
reszelt szerecsendió
A tetejére:
1 csomag reszelt sajt (kb, 150 gramm)

Elkészítés:

A zöldségeket és a csíkokra vágott sonkát olivaolajon megpirítom, majd felöntöm vízzel és a paradicsomszósszal, sózom, borsozom és kb 10 percig lassú tűzön főzöm. Nem kell teljesen szétfőzni a zöldségeket, csak éppen annyira, hogy a belseje még ropogjon. Közben a tésztát kifőzöm. Egy kisebb lábosban felolvasztom a vajat, majd lehúzom a tűzről és belekeverem a lisztet, hogy csomómentes legyen, visszateszem a tűzre és állandó kevergetés mellett hozzáöntöm a tejet, sózom, borsozom és reszelek rá némi szerecsendiót és tovább kevergetve megvárom amíg besűrűsödik. Ha kész félreteszem. Kivajazok egy nagy tűzálló sütőtálat és belerétegezem az elkészült hozzávalókat, egy sor tészta, egy sor paradicsomos szósz, a tetejére ráöntöm a vajas mártást is és megszórom reszelt sajttal. 200 fokon, kb 20-25 percig sütöm. Kockákra vágva tálalom, magamnak frissen reszelt parmezánnal, főleg a szélső kockákat, mert azok jól ropognak, gyermeknek pedig pici ketchuppal a középső kockát (azt is kissé összetörve).

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

...ezt mindenképp ki fogom próbálni!! a fotók szenzációsak!!