hétfő, december 10, 2007

Hull a pelyhes...


Spenótos – Sajtos kosárkák

Szombaton Mikulás bulira készültünk, vállaltam, hogy sütök sósat és édeset is. Általában az édessel nincs is gondom, de a sós, az mindig nagy fejtörtést okoz. Ha sós süteményről van szó, akkor mindenkinek elsősorban a sajtos rúd vagy a pogácsa jut eszébe. Valóban néha finomak, de én elég unalmasnak tartom, legtöbbször pedig sótlan és íztelen. Gyakran szoktam csinálni itthon, ha vendégek jönnek a sajtos rúd egy változatát, csak én parmezánt teszek bele és szezám magot szórok a tetejére és egészen vékony hosszú ropi formára sütöm. No de harminc embernek ezt elég macerás elkészíteni. Azzal is tisztában voltam, hogy számos sajtos rúd és pogácsa lesz majd, a végtelen mennyiségű csipsz mellett. Egyébként is arra törekedtem, hogy valami nagyobb, laktatóbb ételt készítsek, amit nem kell megállás nélkül enni, hanem egy is elég belőle, így a többi időt lehet azzal tölteni, hogy a gyerek után megyek.

A nap rosszul indult, gyerek lefejelte az aszfaltot és ezért egész napra rossz kedve lett. Szerencsére délután aludt annyit, hogy el tudtam készíteni a süteményt. A Mikulástól, illetve főleg a krampusztól azonban sírva menekült (pedig ő nem egy félős típus) és a partin egy percen belül 3-szor vetette le magát a földre, mert valamilyen sérelem érte, úgyhogy valóban egy percem volt bekapni valamit.

Hozzávalók: (12 darabhoz)
1 kis dobozos fagyasztott tejszínes (vagy esetemben Boursines) spenót
2 csomag leveles tészta
1 tojás
1 deci tejszín
1 ek liszt

bors
1 mozzarella sajt
reszelt sajt

1 kivajazott mini muffin forma (pl. nekem egy olyan formám van, ami hasonlít a muffinhoz de nem olyan mély, inkább kosárka forma)

Elkészítés: A leveles tésztát felvágtam kis korongokra és azokkal kibéleltem a kivajazott formát. A spenótot a dobozon jelzett előírás szerint felolvasztottam és egy - egy evőkanállal megtöltöttem a kosárkákat. Mindegyikre tettem egy kis darab mozzarellát. A tojást a tejszínnel, a sóval, borssal és a liszttel gyors mozdulatokkal összekevertem és mindegyik kosárkára öntöttem kb egy evőkanálnyit. A tetejét megszórtam reszelt sajttal és a sütőben 200 fokon 5-10 percig sütöttem. (A sütésidő attól függ, milyen formát választunk, mélyebb formánál nagyobb sütemény készül, ekkor hosszabb a sütésidő.)

Nincsenek megjegyzések: