No végre kipróbáltuk az édesburgonyát! Már a múlt héten kísérleteztem egy recepttel, de az nem sikerült (helyesebben leégett, amíg hajat szárítottam). De egy ilyen kis "málőr" ugyebár nem tántoríthat el, így mégegyszer nekifutottam, most már egy kicsit könnyebb recepttel.
Nem vagyunk nagy sertéshús fogyasztók, néha-néha azért készítek sertéskarajt egészben megsütve, mindenféle gyümölcsökkel, vagy fehérborban friss rozmaringgal. Itt Belgiumban olyan gyönyörűen elő vannak készítve a húsok, nemcsak a hentesnél, de még a szupermarketben is, és olyan bőséges a kínálat, hogy kötelezően, mindegyik húst végig kell próbálni. Most kivételesen 4 szelet, előkészített sertéskarajt vettem, egyértelműen tölteni valót.
Hozzávalók:
3 közepes méretű édesburgonya
4 szelet vékonyra klopfolt sertéskaraj
35 deka darált hús (esetemben sertés-marha keverék)
4 gerezd fokhagyma
3 szál kakukkfű
só, bors, olívaolaj
1,5 deci húsleves alaplé
Az édesburgonyát és a fokhagymát meghámozom és karikákra vágom, egy kis olívaolajon - a kakukkfűvel együtt - megpárolom. Az édesburgonya hamar szétesik, úgyhogy nem kell neki sok idő. Amint a fakanállal könnyedén szét lehet nyomni a burgonyát, azonnal egy magasfalu edénybe szedem, sózom, borsozom és kézi mixerrel összeturmixolom. A serpenyőbe öntök még egy kis olívaoljat, és a darálthúst is megpirítom, sózom, borsozom ízlés szerint és belekeverem az édesburgonyás pürébe.
A karajszeleteket egymás mellé helyezem, kicsit még kiklopfolom és egy-egy evőkanál édesburgonyás-húsos pürét helyezek a szeletek közepére. Először a szelet egyik végét hajtom rá, majd óvatosan a másik végét is feltekerem. A tekercseket két végükön rögzítem egy-egy fogpiszkálóval. Nem baj, ha a töltelék kicsit kifolyik. A serpenyőben ismét olajat hevítek és amikor már nagyon forró, hirtelen megsütöm a hús tekercsek minden oldalát. Jó sötétbarnára sütöm, majd felöntöm a húslevessel és további 10 percig párolom.
A maradék tölteléket a hús mellé, köretként tálalom.